Sydney - Blue Mountains - Canberra - Melbourne - Phillip Island - Great Ocean Road Grampians - Adelaide - Barossa Valley - Flinders Ranges - Cooper Pedy - Kings Canyon - the Olgas - Ayers Rock - Alice Springs - Darwin - Litchfield NP - Kakadu NP
Cairns - Whitsunday Islands - Fraser Island - Brisbane - Byron Bay - Sydney

Vier maanden op reis

Na vier weken in Nieuw-Zeeland te hebben doorgebracht, vlogen we naar de volgende bestemming: Australië! Voor dit onvoorstelbaar, groot land hadden we twee maanden de tijd. Na slechts 3 uur vliegen (vanuit Christchurch, Nieuw-Zeeland) kwamen het Opera House en de Harbour Bridge al in zicht. Een 'shuttletje' later zaten we in de YHA-hostel 'Sydney Central' (de grootste tot nu toe met ruim 500 bedden, zwembad, sauna, restaurant en disco). Omdat in Nieuw-Zeeland de YHA-hostels ons uitstekend waren bevallen, hebben we in Australië ook alleen maar in YHA Hostels overnacht. Al liggen de prijzen hier wel wat hoger.

Sydney

We hebben in het begin enorm moeten wennen aan de snelheid en drukte van de stad (in Sydney wonen evenveel mensen als in heel Nieuw-Zeeland, maar liefst 4 miljoen) maar na een paar dagen weet je niet beter. Na alle regen van Nieuw-Zeeland, genoten we hier weer volop van de zon (ongeveer 32 graden). Op ons gemak hebben we een aantal highlights bezocht: het Opera House, de Harbour Bridge (niet over de boog gelopen, vonden we toch een beetje te hoog), Darling Harbour, Circular Quay, Kings Cross en de Rocks (leuke wijk). Om aan ons portie natuur te komen, hebben we nog een dagtrip naar de Blue Mountains gemaakt, waar normaal een blauwe waas over de bomen hangt (vandaar de naam). Met een gids een mooie wandeling van drie uur gemaakt in de snikhete zon. Ook nog een lesje boemerang gooien gehad en wat kangoeroes gespot. In de namiddag leek het te gaan regenen en net toen we de 'drie gezusters' (3 omhoogstekende rotsen die volgens de legende eerst 3 meisjes waren) wilden aanschouwen, begon het enorm te plenzen!

Canberra

Na wat getwijfel toch besloten om ook een bezoek te brengen aan de hoofdstad van Australië: Canberra. Deze stad bleek erg planmatig aangelegd met veel groen. Het was er trouwens echt bloedheet! Het hoogtepunt van deze stad vonden wij het Australian War Memorial waar je dagen zou kunnen doorbrengen. Ook het nieuwe Parlementsgebouw (Tweede en Eerste kamer) bezocht en uitleg gekregen over het politieke systeem van Australië. Vervolgens met de nachtbus naar Melbourne gegaan.

Melbourne

Geen oog dichtgedaan tijdens deze rit! Melbourne vonden wij een sfeervolle en gezellige stad, waar toch nog 3 miljoen mensen wonen. Lekker gelopen door de stad, door het Kings Domain park (met de Shrine: een oorlogsmonument voor alle 'Victorians' die in oorlogen zijn omgekomen) en de Botanische Tuinen. Heerlijk koffie / thee gedronken en een brownie gegeten op het Federation Square: een nieuw, trendy plein dat boven alle trein- en tramsporen bij Flinders Station is gebouwd. De trams in Melbourne zijn een uitkomst en brengen je snel waar je wilt zijn, zoals het strand van St. Kilda (8 km ten zuiden van Melbourne).

Phillip Island

Vanuit Melbourne een 4-daagse trip gemaakt naar Phillip Island, waar we de eerste koala's hebben gezien! Bij een opvanghuis ook nog kangoeroes en wallabies uit onze hand laten eten én wombats en dingo's kunnen aanraken. Verder hebben we op het eiland fietsen gehuurd (helm is verplicht!) en flink wat gewandeld. Ook nog naar dé pinguïnkolonie gefietst, waar je overdag de jonkies in de holletjes ziet zitten terwijl de papa's en mama's op zee aan het vissen zijn. Leuk gezicht! Net als in Nieuw-Zeeland kun je ze hier 's avonds aan land zien komen, maar omdat we ze daar al hadden bewonderd, hebben we de 'parade' hier niet bezocht!

Great Ocean Road / Grampians

Voor een mooi prijsje met een kerel weer mee terug kunnen rijden naar Melbourne zodat we nog wat tijd over hadden om een huurauto te regelen. We wilden op eigen houtje de Great Ocean Road doen en daarna doorrijden naar de Grampians. De Great Ocean Road bleek trouwens erg mooi maar met zon waarschijnlijk spectaculairder! Tegen de avond op weg gegaan naar het hostel in Hall's Gap, in de Grampians. We dachten genoeg benzine te hebben maar midden in de bush-bush zakte de meter opeens wel heel snel naar nul. Binnen no time begon het lichtje te branden terwijl we nog zeker 45 km moesten rijden: paniek! Er was namelijk de gehele weg geen benzinepomp of huis te bekennen geweest en al een poos geen tegenligger meer gezien... Om benzine te sparen en te voorkomen dat we kangoeroes aan zouden rijden (inmiddels was het donker) zijn we langzamer gaan rijden en uiteindelijk hebben we het dorp gehaald met nog slechts 0,25 liter in de tank! De volgende dag met de auto de Grampians gaan verkennen: een pittige wandeltocht gemaakt van ruim 3 uur via de Grand Canyon naar 'the Pinnacle', waar we een prachtig uitzicht hadden. Daarna nog een waterval en wat uitkijkpunten bezocht. De eco-YHA in Hall's Gap is trouwens echt een aanrader!

Adelaide

Vervolgens in Adelaide terechtgekomen waar we het prima naar onze zin hadden. Dit stadje is echt onze favoriet, al zullen veel Australië-gangers het niet met ons eens zijn. Gewoon een gezellig en relaxed plaatsje en geen drukte! Wat kathedralen en oude gebouwen bezocht (zoals het gerechtshof, waar we enkele zittingen mochten bijwonen), geslenterd door de Botanische tuinen en overheerlijke chocolade geproefd in de Haigh's chocoladefabriek! Ook een bezoek gebracht aan het Aboriginal museum Tandanya en de tram gepakt naar het strand van Glenelg. Ten slotte nog een autootje gehuurd om wijn te gaan proeven in de Barossa Valley. Het is dat we nog meer van Australië wilden zien maar we hadden hier weken kunnen blijven!

9 dagen in de Outback

Via de YHA een trip geboekt bij Campwild Adventures en met een kleine groep vertrokken we in een 4WD richting de Outback. Iedereen bleek al snel met elkaar overweg te kunnen en na een paar dagen waren dan ook alle lichaamsgeuren, ochtendhumeuren en rare gewoonten bekend. De 4WD (met trailer) werd voor 9 dagen een soort van huis. Elke dag begonnen we met koffie, cornflakes en verse sinaasappelen. Voor de lunch werden wat komkommers, tomaten en kaas gesneden, waarbij onze eigen kaasschaaf elke dag werd ingezet. Lekkere, gezonde sandwiches, elke dag weer, tot ze je neus uitkwamen... Onze gids toverde iedere avond weer een nieuwe maaltijd 'op schoot' en dat smaakte altijd naar meer! De mannen (meestal) sprokkelden het hout bij elkaar en maakten het kampvuur, de dames gingen snijden of 'choppen' en deden de afwas... verschil moet er zijn! 's Avonds was er tijd voor koffie en thee en werd er soms een soort van broodcake (met bier) gemaakt ('damper' of zoiets). Daarna was het 'swag time'! Een swag is een soort van overslaapzak met daarin een dun matje waar je met je eigen slaapzak in gaat liggen. Deze swags werden 's avonds van de auto afgehaald, rond het kampvuur gebruikt als stoeltjes en later uitgerold tot bedjes. In de ochtend veegden we alle insecten en zand er weer af en moesten ze, weer opgerold, op het dak van de 4WD worden vastgemaakt. In het begin was het zeker even wennen, zo'n swag, maar na een paar dagen wil je niets anders meer: slapen onder de sterren, een unieke ervaring!

Een verhaal apart zijn de wc's: die vind je niet in de natuur! Plassen in de bosjes (die er soms gewoon niet waren) was niet zo'n probleem maar het poepen kostte wel wat inspanning. Er moest namelijk eerst een gat gegraven worden van minstens 30 cm, daarna proberen goed te mikken en hopen dat het gat niet zou inzakken, om vervolgens het gat meteen weer te moeten dichten. In het donker viel dit allemaal niet mee...

Uiteraard hebben we de tour ook gedaan vanwege de natuur en het spotten van wildlife! Gezien: uiteraard kangoeroes, slangen (allemaal al het loodje gelegd), emoes, schorpioenen, veel mieren, een gigantische wandelende tak met vleugels, een paar leguanen, wilde kamelen en paarden, dingo's (alleen horen huilen), hagedissen en ontzettend veel vliegen! Gekampeerd in fantastische 'gorges' en valleien, naast steile kliffen, in droge rivierbeddingen en bij 'waterholes'. Onze gids, Angus, bleek echt een liefhebber van dergelijke 'waterholes', welke we dan ook vaak hebben bezocht. Het idee achter een 'waterhole' is dat het een avontuurlijk gat is met water en het mooie is dat je er in kunt zwemmen, ongeacht beesten of iets dergelijks! Inge vond ze overigens maar niks. In de Flinders Ranges (ten noorden van Adelaide) hebben we vier uur in de brandende zon gelopen en uiteraard hebben we een bezoek gebracht aan het beroemde Coober Pedy. Dit plaatsje onder de grond (zoals in de brochures staat) bleek niet geheel wat we ervan verwacht hadden: een klein, lelijk dorp dat leeft van opaal, waar veel huizen toch boven de grond zijn gebouwd! Na een lange dag in de 4WD was het lokale opaalmuseum iets te veel voor de lachspieren. Die nacht half onder de grond geslapen, wel in bedden dit keer! Vervolgens naar Uluru / Ayers Rock gegaan: een fantastische, grote monoliet midden in de woestijn. Het cultureel centrum bij Uluru geeft een indrukwekkende weergave van de cultuur van de aboriginals en ondanks dat Simon graag deze enorme rotsblok had willen beklimmen, werd besloten dit niet te doen uit respect voor de Aboriginals. De klim bleek sowieso gesloten omdat het meer dan 36 graden heet was! Maar, zonder echte schaduw was de hike om de basis van Uluru ook best een uitdaging. Natuurlijk hebben we hier ook een zonsondergang en zonsopgang gezien. In de Kata Tjuta (the Olgas) hebben we wederom een lange hike gemaakt, dwars door uit elkaar gereten gesteente. En ook in de Kings Canyon, door erosie van water en gesteente gevormd, hebben we een pittige tocht gemaakt. Halverwege konden we een frisse duik nemen in de waterhole Garden of Eden (altijd handig als je een tijdje niet hebt kunnen douchen). Via de Western MacDonnell Ranges zijn we naar Alice Springs gereden waar we, na een heerlijke douche, de trip in de plaatselijke disco hebben afgesloten. Zo'n tocht door de Outback is echt een must!

Darwin

In Alice Springs de trein (de Ghan) gepakt richting Darwin: een rit van 24 uur en erg bijzonder omdat dit traject pas in januari 2004 was geopend! Een mooie tocht die naar ons idee voorbij vloog, ook al reed de trein ontzettend langzaam! In Darwin (leuk, klein stadje) hebben we voor drie dagen een autootje kunnen huren, waarmee we allereerst naar Litchfield National Park zijn gereden. Hier hebben we enkele watervallen en gigantische termietenheuvels bezocht. Het was overigens snikheet (vochtigheidsgraad van 80%) maar toch konden we nergens een frisse duik nemen ivm alle 'salties' ofwel krokodillen! Eerlijk gezegd hebben we er niet één gezien...
Na Litchfield zijn we doorgereden naar Kakadu National Park, een enorm uitgestrekt park, dat op de World Heritage List staat vanwege zijn natuur (regenwoud) en cultuur (aboriginals). Het is niet voor niets een regenwoud en aangezien we er tijdens het regenseizoen waren, hebben we aardig wat regen gehad! Rond drie uur 's middags begon het te plenzen en kwam het met bakken uit de hemel. Veel 'dirtroads' en wegen werden onbegaanbaar vanwege overstromingen en waar je ook keek, zag je water! Het regenseizoen zorgde ook voor allerlei springende reptielen en beestjes en die zaten werkelijk overal: met name in de doucheruimtes en wc's!
Nog een boottocht gemaakt over de Yellow Water Billabong om met name vogels te spotten (wederom geen 'crocs' gezien) en daarnaast twee van de ongeveer 5000 (!) aboriginal rocksites bezocht (Ubirr en Nourlangie). Na het autootje weer in Darwin te hebben ingeleverd, het vliegtuig gepakt naar Cairns...

Cairns

Hier ging Simon een 4-daagse duikcursus volgen (twee dagen in het zwembad en twee dagen op zee) en bleef Inge veilig aan wal! Helaas bleek het ook hier vaak te regenen waardoor dagtripjes minder leuk leken en bij Inge de verveling snel toesloeg! Simon daarentegen vermaakte zich prima...totdat het begon te stormen!

Great Barrier Reef: 18 meter diep

Met een speedboot naar het moederschip gevaren dat reeds bij het Great Barrier Reef lag. Aangezien er een cycloon net buiten het rif zich lag op te winden, waren de golven behoorlijk hoog: elk lid van de crew had biologisch afbreekbare zakjes bij zich en die kwamen voor de meesten goed van pas. Zowat iedereen zag groen en geel! Die middag alvast twee duiken gemaakt om een aantal skills te oefenen: masker af, vol, geen eigen lucht meer, samen van één tank ademen, zwemmend (zonder lucht) de oppervlakte bereiken, en nog veel meer.
Na het duiken bleek het weer niet veel beter te zijn dan daarvoor en werd er wederom flink gebruik gemaakt van de zakjes!

De volgende dag, 6 uur 's ochtends: je hijst je in een nog nat wetsuit, hangt 10 kilo aan materiaal op je rug, je springt...en ligt vervolgens in de oceaan met golven van 4 meter hoog (nog altijd slecht weer). Je laat je langzaam zakken naar 18 meter diepte en zet je neer in een cirkel met de andere vroege vogels! Door het opstuivende zand zie je noch je duikinstructeur, noch de overkant van de cirkel, alleen je buddy is zichtbaar... Door het slechte zicht slechts één vis gezien en een zeekomkommer die we de dag daarvoor ook al hadden gezien! Tijdens de vierde en laatste trainingsduik toch nog wat koraal en andere visjes gezien. Echter, vanwege de nog altijd op de loer liggende cycloon werd besloten het moederschip naar de kust te halen. In Cairns, gelukkig weer samen, bleken we niet verder te kunnen reizen aangezien door de vele overstromingen geen enkele bus naar het zuiden reed.

Whitsunday Islands

Na twee extra dagen in Cairns te hebben gezeten, reden eindelijk een paar bussen zuidwaarts. Onderweg nog vier uur stil gestaan en moeten wachten op laagtij: toen het waterniveau eenmaal was gezakt tot ongeveer 70 cm, voorzichtig verder gereden. Pas laat in de avond in Airlie Beach aangekomen. Airlie Beach is een relaxed dorpje waar we gelukkig geen drup regen meer hebben gezien. Vanuit hier een leuke en zonnige trip gemaakt naar de Whitsunday Islands met prachtige, witte stranden! Tijdens het snorkelen geweldig, mooi koraal gezien en enkele grote schildpadden!

Fraser Island

Vervolgens de bus naar Hervey Bay genomen en vanuit hier een dagtocht gemaakt naar Fraser Island, een eiland dat alleen maar bestaat uit zand! Onder andere een bezoek gebracht aan het regenwoud Yidney Scrub, het wrakschip 'Maheno', en de Pinnacles (gekleurde zandkliffen). Ook gereden over 75-miles-beach dat naast de functie van snelweg en landingsbaan géén functie heeft als strand! De sterke onderstroom en de vele haaien en jellyfishes maken het een 'no swim zone'!

Brisbane

Na weer een busrit aangekomen in Brisbane, de derde grootste stad van Australië! Brisbane is een gezellige stad met veel leuke winkels, restaurantjes en oude gebouwen. Langs de Brisbane River is een boardwalk aangelegd, waar je heerlijk kunt relaxen...

Byron Bay

Slechts vijf uur rijden van Brisbane en je bent aangekomen in het hippiestadje van Australië: Byron Bay. Althans, dat was vroeger zo. Het enige wat je er nu van merkt is dat er geen McDonalds in het dorp zit (verboden) en dat er nog enkele, oudere, 'wellicht-ooit-hippie-geweest-zijnde' types rondlopen! Het strand is hier erg aangenaam en er wordt dan ook veel gesurft en gezwommen! Een mooie wandeling naar de vuurtoren gemaakt en hier een aantal dolfijnen gespot! De YHA vonden we hier wel wat luidruchtig.

Sydney

Met de nachtbus uiteindelijk weer in Syney aangekomen waar we twee maanden eerder onze trip door Australië waren begonnen. Nog een paar leuke dagen gehad: met de ferry naar Manly gevaren en daar de 10 km lange 'scenic walk' gelopen (met gigantische spinnen) en op Bondi beach heerlijk aan het strand gelegen! Ook nog Simons verjaardag gevierd in een gezellig restaurantje in de 'Rocks'. Daarna zat het er alweer op: vanuit Sydney naar Bangkok gevlogen en daar een dag later weer in het vliegtuig naar Vietnam gestapt...

Terug naar top


 copyright Simon and Inge