Auckland - Waiheke Island - Waipoua Kauri Forest - Kerikeri - Waitangi - Tauranga Waitomo Caves - Rotorua - Lake Taupo- Wellington - Motueka - Abel Tasman Track Kaikoura - Christchurch - Greymouth - Pancake Rocks - Franz Josef - Queenstown
Te Anau - Dunedin - Oamaru - Catlins - Moeraki Boulders - Mount Cook - Christchurch

Vier maanden op reis

Op 10 januari 2004 vertrokken we naar Nieuw-Zeeland, het eerste land dat we zouden gaan bezoeken tijdens onze trip van 4 maanden. Na wat tussenstops in Frankfurt, Singapore en Sydney kwamen we dan eindelijk op 12 januari in Auckland aan. We hadden in Nederland een YHA-card geregeld en ook al een YHA-hostel in Auckland vastgelegd zodat we bij aankomst niet meer een slaapplek hoefden te regelen. Wel zo prettig! We hebben in Nieuw-Zeeland eigenlijk alleen maar in YHA hostels geslapen en zijn hier zeer over te spreken. Als je wilt, boeken ze een slaapplek voor je volgende stop en vervoer is ook in mum van tijd geregeld.

Auckland

Om een beetje bij te komen van alle vluchten hebben we het de eerste dag in Auckland lrustig aangedaan. Daarna niet alleen de highlights van de stad bezocht maar ook een mooie wandeling gemaakt op Waiheke Island. Het was snikheet die dag, dus flink lopen zweten! Vervolgens een auto gehuurd om toch zoveel mogelijk van het Noordereiland te kunnen zien aangezien we na 9 dagen alweer naar het Zuidereiland zouden gaan.

Waipoua Kauri Forest / Kerikeri

Op weg naar Kerikeri het Waipoua Kauri Forest bezocht waar enkele, gigantische, oude bomen (ongeveer 2000 tot 4000 jaar oud) te bewonderen zijn. 's Middags in het kleine dorpje Kerikeri aangekomen waar we in een superrelaxed hostel zaten. In Kerikeri zelf was niet veel te beleven maar uiteraard wel een bezoek gebracht aan Waitangi, waar het Verdrag van Waitangi werd getekend. Hierdoor werd de staat Nieuw-Zeeland een feit.

Tauranga / Waitomo Caves

Na twee dagen zijn we verder gereden naar Tauranga via de Waitomo Caves ofwel gloeiwormgrotten. Bijzonder om al die lichtjes in het donker te zien maar belachelijk dat je er 25 dollar voor moest neertellen! Zoals verwacht, bleek Nieuw-Zeeland inderdaad niet zo gunstig te zijn voor ons budget. Met name excursies zijn erg prijzig. Hostels vallen op zich wel mee als je het niet erg vindt om met meerdere personen op één kamer te liggen. Wij vonden dit in ieder geval geen probleem en juist een leuke manier om met andere reisgenoten in contact te komen!

Rotorua

Slechts één nacht in Tauranga doorgebracht en daarna naar Rotorua gereden, bekend om de Maori-cultuur en de vele thermaal-gebieden (poelen met kokend water / modder en spuitende geisers). Een bezoek is absoluut de moeite waard! Overnacht in het YHA-hostel bij Lake Taupo omdat we vanuit hier graag de Tongariro-crossing wilden lopen. Vanwege het slechte weer bleek dit helaas niet mogelijk. Aangezien er geen eind aan de regen leek te komen, hebben we na 4 dagen wachten (we wilden deze tocht echt héél graag lopen) toch maar onze rugzakken in de auto gelegd en vertrokken naar Wellington! Voor de 'Lord of the Rings' fans onder ons: half Nieuw-Zeeland lijkt op Hobbitland! Je kon zelfs naar de filmset van de Hobbits maar dit bleek 50 dollar te kosten en dat vonden we net iets te veel. Blijven wel Hollanders...

Wellington

In Wellington aangekomen (waar we de auto weer hebben ingeleverd), bleek de regen inmiddels in storm te zijn overgegaan! Gelukkig voor ons bevond zich hier het museum Te Papa en daar hebben we dus aardig wat uurtjes doorgebracht. Omdat het slechte weer aanhield, wilden we zo snel mogelijk naar het Zuidereiland maar door de storm bleef de veerboot aan land...

Behalve buiten regende het ook in ons hostel: midden in de nacht hoorden we de douche (we deelden met zes man een kamer én badkamer) wat op zich niet zo bijzonder leek. Tenzij het uren duurt en veel kabaal veroorzaakt! Hier wakker van geworden,vroeg onze Zweedse kamergenoot of we nog goede ideeën hadden over wat we konden doen??? Tja, dat vragen wij ook regelmatig aan elkaar om drie uur 's nachts! Onze reactie: "what are you talking about, man?" Toen pas zagen we het water via het plafond naar beneden stromen: het bed van de Zweed was al compleet nat en de badkamer stond blank! Snel onze spullen gepakt en op de gang gezet want binnen no time stond alles onder water. Aanvankelijk dachten we dat het door de regen kwam, maar toen Simon en de Zweed een kijkje gingen nemen op de verdieping boven ons, bleek daar iemand in een badkuip te zitten met de kraan open. Diegene reageerde niet op geroep en geklop en dus braken Simon en de Zweed de deur open: lag daar één of andere stomdronken gozer in bad, compleet van de wereld! Eén van de nachtschoonmakers aangesproken en die belde snel de manager. Die gozer heeft nog een paar uur knock-out in bad gelegen (bleek vaker voor te komen, aldus de manager) terwijl wij werden ondergebracht in andere kamers. De volgende ochtend hebben we het geld van die nacht teruggekregen (wat een service!) en voor die avond een prachtige kamer met 2-persoonsbed en luxe badkamer gekregen. Die gozer bleek trouwens niet eens in het hostel te slapen.

Aangezien het nog steeds niet zeker was of de veerboot zou gaan, uiteindelijk besloten om te vliegen. Ergens wel vreemd: de veerboot ging niet maar een vliegtuigje was wel te boeken! Al snel bleek dit niet zo'n goed idee: vertraging ivm motorpech, dus zaten we vast op het vliegveld. Laat in de middag lukte het toch nog om weg te komen en bleek de storm ook ineens te zijn gaan liggen: prachtig mooi uitzicht! In Blenheim stond alweer een busje klaar om ons naar Motueka te brengen.

Motueka

Vanuit hier zouden we één van de mooiste tracks van Nieuw-Zeeland gaan lopen: de Abel Tasman Track! Voor drie dagen eten meenemen, geen afval achterlaten, geen douches, geen electriciteit en kilometers lopen, dat was een leuk vooruitzicht! De eerste dag na 4 uur wandelen, aangekomen bij Anchorage Hut, waar een duik in het water iets te koud bleek... Ivm eb en vloed moesten we de tweede dag al om 08.00 uur vertrekken en hebben we ongeveer 7 uur gelopen. In de namiddag bij Awaroa Hut aangekomen dat prachtig is gelegen. Het enige nadeel is dat irritante zandvliegen je hier helemaal lek proberen te steken. Sokken aanhouden dus! De derde dag was maar een tochtje van een paar uur, waarna de bus ons weer in Motueka bracht. Deze track is echt een aanrader en goed te doen, zeker bij mooi weer.

Kaikoura

Vervolgens met een minibus naar Kaikoura gegaan om walvissen te gaan spotten. Niet goedkoop maar wel erg bijzonder! Ondanks dat we slecht weer hadden en het zicht niet geweldig was, toch veel wildlife gezien: dé spermwhale ofwel potvis, enkele zeehonden en albatrossen, twee kleinere walvissen en orka's. Een tip voor diegene die snel zeeziek worden: neem een reistabletje!

Christchurch

Met de bus naar Christchurch gegaan om daar slechts één middagje en nacht te verblijven. Vanuit Christchurch vertrekt namelijk de TranzAlpine en daar wilden we graag een ritje mee maken. Deze trein rijdt dwars door de Zuidelijke Alpen en is volgens de Lonely Planet adembenemend. Nu was de rit inderdaad niet onaardig maar stiekem hadden we er toch meer van verwacht. We dachten hoge bergen te zien met veel sneeuw maar dat was niet het geval: misschien niet goed ingelezen, misschien in het 'verkeerde' seizoen de tocht gemaakt? Eindbestemming was in ieder geval Greymouth.

Greymouth

Dit stadje is op zich niet zo speciaal maar wel een mooie uitvalsbasis om de Pancake Rocks te bezoeken. Deze, aan zee gelegen, rotsen vonden we zeker de moeite waard, alleen al vanwege de dolfijnen op de achtergrond. Greymouth bleek erg regenachtig dus na twee dagen vonden we het alweer tijd voor het dorpje Franz Josef.

Franz Josef

Dit dorpje ligt midden tussen de bergen en vanuit hier kun je prachtige gletjsertochten maken, mits het niet regent. We hadden een tocht geboekt die ondanks de slechte weersvoorspellingen toch doorging. Ipv een een hele dag hiken werd de dag wel ingekort tot een halve dag omdat niet alle 'paden' toegankelijk waren. Ach, een beetje regen in de ochtend, geen probleem toch? Eerst alles moeten passen: boots met spikes eronder, regenbroek, sokken, regenjas en pet, daarna klaar om te gaan. Wat volgde was een 8 uur durende (niks halve dag) tocht door de inmiddels stromende regen, schuifelend over het spekgladde ijs van de Franz Josef gletsjer. Geen ijzers onder je schoenen die daar tegen bestand zijn! Gelukkig heb je een gids die de 'weg' uitkiest en met een grote pikhouweel treden in het ijs hakt om het makkelijker te maken. Na een uur bleken de regenbroeken en schoenen al niet geheel waterdicht meer en sopten we in kletsnatte sokken met een natte broek over de gletsjer. De groep werd ook nog eens opgehouden door twee meisjes die amper durfden te bewegen (al vonden wij het ook niet grappig meer...) waardoor het een 'stoppen-stap-stoppen-stap- stoppen-stap-tocht' werd. Door het slechte weer ook niet ver de gletsjer op kunnen hiken en niet gezien wat we hoopten te gaan zien. In de stromende regen de lunch in no time naar binnen gewerkt, met om ons heen overal water dat met enorme kracht de vallei instroomde. Waarom deden we dit ook al weer? Tijdens de terugtocht bleek dat de regen inmiddels een aantal rivieren in de vallei had gevormd. De stroming bleek zo sterk dat we met drie man, arm in arm, deze rivieren moesten oversteken waarbij het water tot ver boven de knie kwam! Dit stuk werd helaas al weer op eigen bergschoenen gedaan waardoor die 4 dagen nodig hadden om te drogen. Een tocht om niet snel te vergeten...

Queenstown

Na Franz Josef naar het gezellige Queenstown gegaan maar ook hier bleef het regenen dus maar snel verder gereisd.

Te Anau

De meeste toeristen verblijven in Te Anau om vervolgens een bezoek te brengen aan de Milford Sound...wij dus ook. Tijdens de bootrip door de Milford Sound begon het weer eens te regenen maar hier bleek dat normaal: er valt zo'n 6 meter per jaar! De Milford Sound is in één woord geweldig: prachtige fjorden, enorme watervallen en wildlife!

Dunedin

Vervolgens in Dunedin terechtgekomen. Hier sliepen we in een mooi oud pand van YHA waar het volgens de geruchten zou spoken. We sliepen op de zolder...maar gelukkig niets gezien of gehoord. Dunedin vonden wij een leuk en gezellig stadje met mooie, oude gebouwen. Een trip gemaakt (met gids) naar Otago Peninsula om vogels te spotten, waaronder albatrossen bij Taiaroa Head. Ook pelsrobben, zeeleeuwen en geeloogpinguļns (vanuit een schuilhut bij Sandfly Bay) gezien. Vanuit Dunedin tevens naar de Oamaru Blue Penguin Colony gereden (autootje gehuurd). Hier komen 's avonds tientallen dwergpinguïns aan land gewaggeld (wel wat toeristisch) en dat is een mooi schouwspel! Daarna met de auto op eigen houtje de Catlins bezocht. Dit is een ontzettend mooi natuurgebied met aardig wat highlights. Wij hadden slechts één dag en hebben dus keuzes moeten maken maar het is zeker de moeite waard om hier meerdere dagen te verblijven. Gestart bij Nugget Point en daarna nog Jacks blowhole, Papatowai Bay, Porpoise Bay (zeehonden liggen op een meter van je vandaan en de dolfijnen zie je van dichtbij door het water roetsjen) en Tautuku Bay bezocht.

Moeraki Boulders en Mount Cook

Vanuit Dunedin met de gehuurde auto ook nog een bliksembezoek gebracht aan de Moeraki Boulders (grote, ronde stenen op het strand) en Mount Cook, waar de bussen met Japanners aan en af reden. Eerlijk gezegd voelden we ons ook een beetje een Japanner, zo kort was ons bezoek!

Christchurch

Nog een laatste dag in dit gezellige stadje doorgebracht en een heus 'kiwi-house' bezocht. In het wild zijn ze maar moeilijk te spotten. Deze vogels bleken trouwens veel groter dan we dachten en erg grappig.

Aan alles komt een eind en zo ook aan onze 4 weken door het prachtige Nieuw-Zeeland. We komen hier vast en zeker nog eens terug! Vanuit Christchurch vlogen we naar onze volgende bestemming: Australië...

Terug naar top


 


© copyright Simon and Inge