Phnom Penh - Siem Reap - Angkor
Wat - Phnom Penh - Sihanoekville - Bangkok

Vier maanden op reis

Na vier weken in Nieuw-Zeeland te hebben doorgebracht, twee maanden in Australië en bijna vijf weken in Vietnam, vertrokken we naar Cambodja. Het laatste land van deze trip voordat we weer naar Nederland zouden gaan.

Phnom Penh

Aangekomen bij de Vietnamese grens gingen we van boord om te voet de Cambodjaanse grens over te steken. Vervolgens op een andere boot gestapt, wat een luxe boot zou moeten zijn met toilet en zo maar niets was minder waar. Na 5 uur varen, ging de tocht verder per bus en na maar liefst 12 uur over de gehele trip te hebben gedaan, kwamen we eindelijk in Phnom Penh aan. We waren onzettend moe maar hadden wel veel plezier gehad met alle medereizigers.

Een dag of wat in Phnom Penh gebleven en onder andere een bezoek gebracht aan de Killing Fields, waar de Rode Khmer duizenden, onschuldige mensen heeft afgeslacht en in massagraven gedumpt. Een aantal massagraven is opgegraven maar velen zijn nog onaangeroerd. Alle schedels en botten die zijn opgegraven, zijn geplaatst in een herdenkingsmonument...
Veel meer is er niet maar het gevoel wat je krijgt als je daar bent, is onbeschrijfelijk. Na de Killing Fields ook naar het Tuong Sleng museum geweest dat in de tijd van de Rode Khmer als gevangenis diende. In deze voormalige S-21 gevangenis hangen honderden foto's van met name vrouwen, kinderen, leraren, studenten, monniken en geleerden die allemaal werden gefotografeerd voordat ze naar het vernietigingskamp gingen, gelegen bij wat nu de Killing Fields heet. Mensen werden gemarteld en gefolterd en ook daar maakten de Rode Khmer foto's van: hoe verzin je zoiets?

Na deze indrukwekkende ochtend, 's middags gekozen voor wat minder heftigs: het koninklijk paleis en de Zilverpagoda. Prachtige gebouwen en erg kleurrijk. Nadeel is dat je behoorlijk wat extra moet betalen, wil je foto's maken. Zoniet, dan moet je je camera inleveren. Wij hebben uiteindelijk de camera ongezien naar binnen kunnen smokkelen en zo toch wat foto's geschoten.

Siem Reap / Angkor Wat

De volgende dag al vroeg met de bus naar Siem Reap vertrokken om daar een aantal dagen door te brengen. Siem Reap is best een oké plaatsje maar uiteraard kwamen we hier voor Angkor Wat. Een kaartje gekocht voor 3 dagen en dus genoeg tijd gehad om een gedeelte van de ongeveer 100 tempels van Angkor Wat te bezoeken. Sommige tempels liggen op loopafstand en alhoewel bijna niemand ging lopen ivm de hitte, deden wij dat natuurlijk weer wel! Dit was leuk voor één dag (flink lopen zweten) en dus zijn we de tweede en derde dag met Lai en zijn 'remorque-motor' (motor met karretje) op pad geweest. Op die manier konden we ook enkele tempels bezichtigen die zo'n 30 kilometer verderweg lagen. Angkor Wat is in één woord geweldig en echt een aanrader! En niet alleen genoten van de prachtige tempels maar ook van de Cambodjanen die rond de tempels wonen. Hoe arm ze ook zijn, altijd even vriendelijk en in voor een praatje en grapje. Je wilt iedereen helpen, maar dat gaat niet. Lunchen bij het ene tentje en water en ananas kopen bij een ander in plaats van bij de supermarkt, is een klein beetje hulp. Ook elke dag wel wat geld gegeven aan slachtoffers van de nog volop aanwezige landmijnen en veel kinderen blij gemaakt met een ballon of plaatje.

Sihanoukville

We waren eigenlijk van plan om de laatste dagen van onze trip aan het strand in Thailand door te brengen maar omdat we de Cambodjanen zo ontzettend vriendelijk vonden, besloten we in Cambodja te blijven. Vanuit Siem Reap weer met de bus naar Phnom Penh gereden en vanuit hier de bus gepakt naar het kustplaatsje Sihanoukville. Hier een prima kamer geregeld in het Orchidée Guesthouse (zwembad aanwezig) en genoten van zon, zee en strand. Veel plezier gehad met de kinderen op het strand die allerlei lekkers verkochten.

Bangkok

Het einde kwam in zicht en met nog 10 man vertrokken we 's ochtends vroeg vanuit Sihanoukville in een minibusje naar de grens met Thailand. De rit bleek langer en hobbeliger dan verwacht en bij de grens met Thailand moesten we overstappen in een ander busje. Pas tegen elf uur 's avonds konden we op zoek naar een hotel in wat bleek de drukste en meeste toeristische straat van Bangkok: Khao San Road! Niks voor ons maar wat doe je als het al zo laat is? Toch maar op zoek gaan naar een kamer, al viel dat tegen. Uiteindelijk iets gevonden maar belachelijk veel moeten betalen en de service was waardeloos. Het enige voordeel aan deze straat vonden we de vele eettentjes en souvenirswinkeltjes! Na een dagje shoppen, 's avonds het vliegtuig gepakt naar Holland en zaten de vier maanden er weer op...

Terug naar top


 © copyright Simon and Inge