Santa Cruz - Santa Fe - Española - Floreana - North Seymour
Genovesa - Bartolomé - Bachas Playa - South Plaza - Santa Cruz

Vier maanden op reis

Na 3 weken Guatemala en ruim 2 weken Nicaragua, werd het tijd voor Zuid-Amerika. In Managua in het vliegtuig gestapt en na een prima vlucht met Taca zaten we alweer in Ecuador, waar ook de Galapagos eilanden op ons programma stonden.

Galapagos eilanden

Een bezoek aan Ecuador is in onze ogen namelijk niet compleet zonder deze eilanden te hebben gezien. Tja, en dit is geen goedkope trip dus in Nederland flink lopen sparen. Vanuit Quito, via Guayaquil, naar de eilanden gevlogen en onderweg een prachtig uitzicht gehad op de besneeuwde toppen van de Cotopaxi en de Chimborazo. Na ongeveer 2 uur vliegen, de eilanden liggen zo'n 1000 km van Ecuador vandaan, landden we op het eiland Baltra. Beetje ongewoon vliegveld want de vliegtuigen vertrekken zo'n 75 meter van je vandaan. De komst van dit vliegveld heeft helaas enorme gevolgen gehad voor de natuur want er leven bijna geen dieren meer op dit eiland. Vervolgens met bus, ferry en weer een bus in Puerto Ayora aangekomen, een dorpje op het eiland Santa Cruz. Hier werd al snel duidelijk dat onze medereizigers zo'n 55 jaar of ouder bleken te zijn en dat zagen we in het begin niet geheel zitten. Ons vooroordeel bleek al snel onterecht en we hebben dan ook ontzettend veel lol gehad met ons internationale gezelschap (Nieuw-Zeeland, Zwitserland, Duitsland, Ecuador en USA).

In de haven van Puerto Ayora lag de Fragata al klaar en na de spullen op de boot te hebben gedropt en de hut te hebben bekeken (we hadden ontzettende mazzel met onze 'bovenhut' aangezien de hutten beneden veel last hadden van lawaai uit de machinekamer en stank) weer aan land gegaan met de panga. Dit is een klein bootje dat wordt gebruikt om je van de boot naar een eiland te brengen en weer terug, met soms een 'wetlanding' en dus natte voeten en broek! In Puerto Ayora bezochten we het Charles Darwin Research Station, waar enkele gigantische landschildpadden leven. Eén van hen is Lonesome George, de enige nog levende Pinta-reuzeschildpad en meer dan 100 jaar oud. Zijn dood zal het einde van zijn soort betekenen. Slechts op een paar plekken binnen de Galapagos eilanden leven reuzelandschildpadden nog in het wild. Veel van deze schildpadden zijn uitgestorven of drastisch in aantal verminderd door toedoen van de mens en de door hen meegebrachte dieren zoals honden, geiten en varkens.

De eerste nacht aan boord viel erg mee aangezien we nog altijd in de haven lagen en geen last hadden van de golven. Na een stevig ontbijt weer in de panga gestapt om opnieuw aan land te gaan. Ditmaal om te gaan wandelen in het 'scalesia forest', waar we verschillende soorten 'Darwin-vinken' konden aanschouwen. Op de eilanden leven in totaal 13 soorten vinken die allen afstammen van één gemeenschappelijke voorouder! Deze vinken zijn de basis geweest van de evolutietheorie van Darwin. Ook nog wat kanaries, vliegenvangers en spotvogels gezien. 's Middags gingen we eindelijk varen en dat viel bij Inge niet goed... Nog net niet zo beroerd dat de boel eruit kwam (zoals bij de andere reisgenoten) maar wel erg misselijk. Gelukkig ging het na een dag of 3 heel wat beter en waren de reistabletjes niet meer nodig.

Het schema bleek redelijk strak: 07.00 uur ontbijt, 08.00 uur vertrek naar een eiland, terug naar de boot om te snorkelen, 12.00 lunch (warm en 3 gangen), 14.30 uur met de panga naar een eiland, namiddag wederom snorkeltijd, 18.45 uur een samenkomst om te horen wat de volgende dag op het programma stond en vervolgens het avondeten (ook warm). Het varen gebeurde 's nachts met veel geschommel als gevolg en dus vermeden we zoveel mogelijk nachtelijke toiletbezoeken. Verder hadden we een 7-koppige bemannning waar we goed over te spreken waren. Met onze gids waren we helaas minder blij. Hij wist absoluut veel maar we ergerden ons groen en geel aan zijn arrogante houding en dat hij snel op zijn tenen was getrapt.

Voor ons waren deze eilanden dé highlight van onze reis! Elk eiland heeft wel iets bijzonders en we zouden er uren over kunnen vertellen maar geven hieronder alleen kort weer wat de eilanden zoal te bieden hebben:

------Santa Fé: bekend vanwege de alleen hier levende Santa Fé landleguaan.
------Espańola: een geweldig eiland met veel 'wildlife', waaronder zeeleeuwen,
------zeeleguanen, albatrossen, gemaskerde Jan-van-Genten, blauwvoet Jan-van-Genten, ------hagedissen, roodsnavelkeerkringvogels en zwaluwstaart meeuwen.
------Floreana: met name flamingo's, pinguďns, nesten van zeeschildpadden en
------blauwvoet Jan-van-Genten. Ook een kijkje genomen bij Post Office Bay waar een ---------(niet meer originele) brievenbus staat die vroeger door zeevaarders werd gebruikt --------om boodschappen door te geven. Nu laten toeristen hier een kaartje achter in de ---------hoop dat iemand hem meeneemt en op de post doet. Het bleek te werken want bij
------terugkeer van onze reis hebben we ons eigen kaartje in de bus gehad.
------Black Turtle Cove: mangrove gebied bij Santa Cruz waar we vanuit de panga
------gouden roggen, zeeschildpadden, lavareigers en enkele witpuntrifhaaien hebben
------gezien.
------North Seymour: veel zeeleeuwen, fregatvogels, blauwvoet Jan-van-Genten en -
-----
-gemaskerde Jan-van-Genten.
------Genovesa: een ruig, afgelegen eiland (niet alle boten bezoeken dit eiland) waar je
------pelsrobben kunt tegenkomen (wij hebben er slechts eentje gezien) en roodpoot
------Jan-van-Genten. Daarnaast leven hier ook veel stormvogels, blauwvoet Jan-van------------Genten, gemaskerde Jan-van-Genten, fregatvogels, roodsnavelkeerkringvogels en -------- Galapagos duiven.
------Bartolomé: indrukwekkend lavalandschap met een mooi uitkijkpunt.
------Bachas playa: een hagelwit strand met fregatvogels, oestervangers, zeeleguanen,
------flamingo's, lavareigers en nesten van zeeschildpadden. Op het moment dat wij er
------waren, kwamen enkele eieren uit. Helaas lusten fregatvogels graag een schildpadje
------en werden ze al opgegeten voordat we ze gezien hadden.

------South Plaza: een klein eiland met landleguanen, hagedissen en veel cactussen.

Daarnaast zie je op vrijwel alle eilanden pelikanen, 'sally-lightfoot krabben' ofwel knalrode lavakrabben, spotvogels en zeeleeuwen. Vooral die laatste zijn geweldig! Simon heeft twee keer gedoken en meerdere keren gesnorkeld en dus geregeld zeeleeuwen in het water voorbij zien glijden. Bleek een bijzondere ervaring! Ook zag hij in het water naast prachtige vissen, veel zeeschildpadden en enkele 'vriendelijke' witpuntrifhaaien. Vanaf onze boot zagen we ook twee Galapagos haaien, die leken heel wat minder aardig!

Al met al zijn deze eilanden een bezoek meer dan waard! Het blijft uniek dat je zo dicht bij wildlife mag komen en we vragen ons af hoe lang dit nog zo kan...

Terug naar top


 


© copyright Simon and Inge